HTML

Hattyúfalva

A következő három évet Hattyúfalva közelében, a University of Warwickon töltöm. Ha valami érdekessel találkozom, azt megírom. Vagy nem.

Amerika, London, Párizs

Nincs megjeleníthető elem

armyworm

Nincs megjeleníthető elem

Brighton

Nincs megjeleníthető elem

2009.10.09. 09:00 vincemate

24. Milyenek is az angolok általában 6.

Korábban nem tűnt fel, ami mostanra már nyilvánvalóvá vált számomra: az angolok kedvenc forgalomszabályozási eszköze a körforgalom. (Itt most számítok szakértő olvasóimra, akik reményeim szerint majd pontosítják a terminológiát, hiszen biztos nem ez a szakszerű elnevezése sem a funkciónak, sem magának a dolognak. Mint a fekvőrendőr meg a forgalomlassító borda...)

 

Szóval ennyi körforgalmat még életemben nem láttam, mint ezalatt a kicsit több mint egy hét alatt, amióta itt vagyok. A busz, ami bevisz az egyetemre, például az 5 perces út alatt legalább 6 körforgalmon megy át. És amikor múlt pénteken átmentem Stratfordba, tippelni se mernék, hogy hány volt út közben. Az is érdekes, hogy általában annyi sáv meg be egy ilyen körforgalomba, ahány kijárata van, vagyis mindenki eleve a megfelelő sávba megy be és abból jön ki.

Ezek biztos nagyon recionálisak, az angolok mindent annyira racionálisan csinálnak. Gondolom kevésbé állítja meg a forgalmat, mint egy lámpás kereszteződés. De persze lehet, hogy ez nagyon naiv elképzelés, és valójában csak az egyik érthetetlen angol hagyománnyal állunk szemben. Mint a mosdónál, ugyebár...

6 komment

Címkék: anglia közlekedés angolok


A bejegyzés trackback címe:

https://hattyufalva.blog.hu/api/trackback/id/tr191426511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endi_maesstraat 2009.10.09. 09:18:36

Ó, te még nem is hallottál a swindoni Magic Roundaboutról:

cache.virtualtourist.com/1092870-Travel_Picture-Magic_Roundabout_Swindon_Wiltshire.jpg

Ha nem ez az angol racionalitás csúcsa, akkor mi?

molnarcili 2009.10.09. 14:35:14

A körforgalom kortünet, a korszellem építi. Már Magyarországunkba is betörtek a nagyszámú körforgalmak; pl. amikor mész lefelé Baja felé az 51-esen, minden faluban van vagy 3. Egyébként racionális, kevésbé lassít, és kevésbé balesetveszélyes, továbbá az utazóközönséget is szórakoztatja, mint a körbe menő dolgok úgy általában.

vincemate 2009.10.09. 15:16:12

@Ilic: Nyilván ez magyarázza akkor, hogy a -tavasz-nyár-ősz-tél- stb-t se untuk még meg, pedig már mióta megy.

vincemate 2009.10.09. 15:29:46

@endi_maesstraat: ezt nem hiszem el. ne mondd, hogy ez nem photoshop. ilyen azért még itt sincs. ennyire nem lehetnek betegek.

Poros Julcsi 2009.10.09. 17:28:25

Egy francia családi barátunk mesélte kb. 20 éve, hogy ha a felesége meg a gyerekei elkezdenek visítozni meg veszekedni az autóban, akkor ő fogja magát, és addig megy körbe-körbe, amíg abba nem hagyják. Gyermekkorom egyik nagy rejtélye volt, hogy hogy lehet csak úgy, bármelyik pillanatban (magunkból indultam ki) útközben elkezdeni körbe-körbe forogni. De most már értem!

vincemate 2009.10.09. 17:36:16

@Poros Julcsi: Mondjuk ezt ott a Diadalív körül is lehet nyomatni Párizsban, nem? Amúgy is olyan ormótlan, hát még többször egymás után megnézni minden oldalról:)
süti beállítások módosítása