HTML

Hattyúfalva

A következő három évet Hattyúfalva közelében, a University of Warwickon töltöm. Ha valami érdekessel találkozom, azt megírom. Vagy nem.

Amerika, London, Párizs

Nincs megjeleníthető elem

armyworm

Nincs megjeleníthető elem

Brighton

Nincs megjeleníthető elem

2010.02.09. 10:00 vincemate

39. Hattyúfalva mellett 12. — Kézirat márpedig...?

 Mint a múltkor már említettem, járok paleográfiára, ahol 16-17. századi kézírást tanulunk meg kiolvasni. Hát nem könnyű, viszont legalább lehet vele bíbelődni, betűmintákat keresni hozzá az interneten, ilyesmi. Az első házifeladat egy végrendelet volt, íme a szöveg angol része, amit azért többé-kevésbe sikerült megfejteni (azóta pedig pótoltam a hiányosságokat): 

The Last Will and Testament nuncupative of Iohn Hall of Stratford upon Avon in the county of Warwicke gent' made & declared the 25th of November 1635 
Inprimis I give onto my wife my house in London
It'm I give unto my daughter Nash my house in Acton
It'm I give unto my daughter Nash my meadow
It'm I give my goodes & moneys unto my wife & my daughter Nash to bee equally divided betwixt them
Item concerning my study of Bookes I leave them (sayd he) to you my son Nash to dispose of them as you see good
As for my manu-scripts I would haue given them unto Mr Boles if hee had bene heere but for as much as hee is not heere present you may (son Nash) burne them or else doe with them what you please
 
Witnesses heerunto
Tho: Nashe
Simon Trappe
 
Most igazából ide kéne raknom az eredetit is, hogy lássátok, mivel kellett megkűzdeni, de sajnos összefirkáltam, majd ha szerzek egy tiszta példányt, akkor pótlom. De azért így is érdekes. A szövegben szereplő feleség Susanne Hall, vagyis leánykori nevén Susanne Shakespeare. Ő a szeretett lány, akire a nem is annyira öreg Will vagyonának nagyobb részét hagyta, Susanne és John Hall éltek New Place-ben, a házban, amit Shakespeare Stratfordba visszaérkezésekor vásárolt. 
 
De vajon milyen kéziratai lehettek John Hallnak, a Shakespeare-t is kezelő, jóhírű orvosnak? Netán egy-két értéktelen könyvecske, az após drámáival? Lehetséges, hogy azért nincs ma egyetlen Shakespeare-kéziratunk sem, mert Thomas-t nem igazán érdekelték a nagypapa dolgai és, megfogadva papa tanácsát, elégette őket? 

 

1 komment

Címkék: anglia shakespeare stratford upon avon john hall


A bejegyzés trackback címe:

https://hattyufalva.blog.hu/api/trackback/id/tr361741054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Poros Julcsi 2010.02.10. 15:46:23

Az én munkám is valami ilyesmi. (Neked is rágják a füled a túlvilágról ezek a kedves reneszánsz figurák, ha túl sokáig bíbelődsz a szövegeikkel, hogy "de legalább bele tetszett már olvasni????")
süti beállítások módosítása