HTML

Hattyúfalva

A következő három évet Hattyúfalva közelében, a University of Warwickon töltöm. Ha valami érdekessel találkozom, azt megírom. Vagy nem.

Amerika, London, Párizs

Nincs megjeleníthető elem

armyworm

Nincs megjeleníthető elem

Brighton

Nincs megjeleníthető elem

2009.10.07. 21:30 vincemate

23. Hattyúfalva mellett 2. — De pontosan hol is?

 

A Warwicki Egyetem Londontól északnyugatra, Warwickshire és Coventry megye határán található, Warwicktól 15, Coventry központjától kb. 6 km-re. A nevét tehát valójában nem a városról, hanem a megyéről kapta, egy ideig tanakodtak is, hogy melyikről nevezzék el a két szóbajöhető lehetőség közül, végül — rossz nyelvek szerint — azért döntöttek Warwick mellett, mert Coventry kb. olyan asszociációkat kelt, mint Kazincbarcika, ráadásul Coventry neve a második világháború értelmetlen pusztításának szimbólumává is vált.
 
Mint ebből már sejthető, az egyetemet a XX. második felében, egész pontosan az 1960-as évek elején alapították, a század fordulóján létrehozott Redbrick egyetemek utáni újabb alapítási hullámban. Warwick így egyike az ún. Campus Universityknek, amelyek zöldmezős beruházásként valamelyik nagyobb város külterületének közelében épültek, különálló területet alkotva. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kampuszon megtalálható minden: az orvosi rendelőtől a saját bolton, posta- és bankfiókokon keresztül a kollégiumi épületekig. A kampusz méretét nem tudnám megbecsülni, mert eléggé távoli épületegyüttesek is hozzátartoznak, de a központi terület fél óra alatt kényelmesen bebarangolható, szóval biztosan nem akkora, mint a Sussexi Egyetemé (figyelem: Brighton mellett!), amelyen tavaly Bálint kalauzolt végig minket.
 
A kampusz-egyetemeket egyébként Plateglass Universityknek is nevezik, ami építészeti jellegzetességeikre utal, ugyanis az alapításkor felhúzott épületek jellemzően a beton-fém-táblaüveg (plate glass) kombinációt alkalmazzák. Hát Warwickban ez tipikusan így sikerült:

 Nem valami szép, ez éppen a Bölcsészkar épülete, de mutathatnám a könyvtárat is (kis k-val, without any mental reservation or equivocation):

 
vagy az egyenparkolókat (rengeteg van belőle, és mind ugyanilyen!):
 
De hogy ne legyek igazságtalan, az újabban épült tömbök között egész jók is akadnak, pl. ez itt:

 

vagy ezek itt (matematikusok, figyelem, nektek mutatom!):

 
És persze az épületek között óriási zöld területek (mint ifjúkorunkban az Ajtósi kampuszon…) padokkal, fűvel, gondosan rendbentartott növényzettel és mókusokkal (de egyik nap borzot is láttam), szóval kies tájék, majd tavasszal lesz is alkalmam élvezni:
 

 

És milyen belülről? Nos, a kultúr(nem is annyira)sokkról majd máskor.

 

5 komment

Címkék: anglia angolok coventry brighton warwick


A bejegyzés trackback címe:

https://hattyufalva.blog.hu/api/trackback/id/tr491433988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnarcili 2009.10.07. 23:35:59

Saját repülőtér is van a kifutópályához?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.10.08. 01:01:10

az van, hogy gyakorlatilag aktívabb vagy egyedül, mint mi sokan:)
a parkoló olyan, mint a Múosz üdülő Széplakon, asszem:)

vincemate 2009.10.10. 12:54:25

@zozobra: Megvagyhadnagy. De azért elgondolkodtam. Pedig egy ideig arra a barátunkra is gondoltam, aki tudjuk, mit csinál, amikor dolgozik...

zozobra 2009.10.10. 23:53:03

@vincemate: kuzdottunk, de nem a tekvando szabalyai szerint.
süti beállítások módosítása