HTML

Hattyúfalva

A következő három évet Hattyúfalva közelében, a University of Warwickon töltöm. Ha valami érdekessel találkozom, azt megírom. Vagy nem.

Amerika, London, Párizs

Nincs megjeleníthető elem

armyworm

Nincs megjeleníthető elem

Brighton

Nincs megjeleníthető elem

2008.10.06. 01:01 vincemate

10. Ünnepek

Úgy tűnik, az október-november izgalmas ünnepekben gazdag időszak errefelé.

Az első közülük október 12-én a Mop Fair, vagyis a "Felmosórongy vásár" lesz. Ezen azonban a nevével ellentétben elsősorban nem különböző háztartási tisztítóeszközöket lehet vásárolni, hanem ezen a napon a munkanélküli munkavállalók hagyományosan kimennek az egyik piactérre (Stratford középkori vásárváros), ahol lengetik a szakmájuk valamely jelképét, a munkaadók (eredetileg földbirtokosok, kézművesek stb.) pedig kiválasztják a nekik megfelelő embert. Akinek meg nincs szakmája, az felmosórongyot lenget. Utána egy héttel (október 19.) pedig következik a Runaway Mop Fair, azok számára, akik nem váltak be az egy hét alatt.

A következő ünnep, amiről értesültem, az Apple Day, október 26-án. Ennek pontos mibenlétét még nem tudom, állítólag ilyenkor végig lehet kóstolni a különböző angliai almafajtákat. A wikipedia szerint rohanó globalizálódó világunkban a helyi értékek, a különböző területek kulturális-természeti stb. sokszínűségének bemutatására, megőrzésére és tudatosítására találták ki 1990-ben, és ennek csak szimbóluma az alma. Természetesen sejthető, hogy a helyi leendő shakespeare-ológusok nem elsősorban az almák kóstolásában érdekeltek, hanem a szintén almából készített különféle házi vagy helyi cider-ekében (mondjuk hogy almasör, bár ez elég megtévesztő elnevezés). Többüktől is hallottam már egy tervet, miszerint kivonatoznak Mary Arden (Shakespeare édesanyja) innen pár mérföldre levő házához, mert a közelben itt rendezik meg az Apple Day-t, és utána megpróbálnak hazasétálni a csatorna mellett (ami már több képen is szerepelt) anélkül, hogy beleesnének.

Aztán ott van, amit személy szerint a legkíváncsibban várok, november 5-e, vagyis a Guy Fawkes Day. Aki látta a V mint Vendetta című filmet, az tudja miről van szó. A lényeg, hogy 1605. november 5-én megakadályoztak egy merényletet, amelyben Guy Fawkes egy katolikus összeesküvő csoport megbízásából fel akarta robbantani a teljes (nagyrészt protestáns) parlamentet, királyostul, trónörökösöstül, méghozzá úgy, hogy előzőleg rengeteg hordó puskaport hordtak a Parlament épülete alatti pincékbe. Innen az esemény neve, a Puskaporos (vagy Lőporos) merénylet. Azóta minden november 5-én tűzijátékoznak, és hatalmas máglyán elégetik Guy Fawkes figuráját.

És majdnem kihagytam, bár egy héttel korábban van, a Halloween-t, amikor a gyerekek és néha a felnőttek is ijesztő ruhákba öltöznek, és – legalábbis a gyerekek – édességért csöngetnek be a házakba. Erről csak annyit szeretnék elmondani, hogy az egyik amerikai kollegina (Sarah, aki nem azonos a 8. posztban szereplő Sarah-val) azt ígérte, hogy ő úgy igyekszik majd városszerte riadalmat kelteni, hogy Sarah Palin-nek öltözik...

Azért igyekezzetek nem rosszakat álmodni.

1 komment

Címkék: anglia halloween angolok shakespeare stratford upon avon the shakespeare institute guy fawkes day puskaporos merénylet gundpowder plot


A bejegyzés trackback címe:

https://hattyufalva.blog.hu/api/trackback/id/tr51698168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnarcili 2008.10.06. 23:13:13

Ezek az angolok majnem olyan jók őszi ünnepekbe, mint a zsidók.

Mesélj majd még a Guy Fawkes-ról.
süti beállítások módosítása