HTML

Hattyúfalva

A következő három évet Hattyúfalva közelében, a University of Warwickon töltöm. Ha valami érdekessel találkozom, azt megírom. Vagy nem.

Amerika, London, Párizs

Nincs megjeleníthető elem

armyworm

Nincs megjeleníthető elem

Brighton

Nincs megjeleníthető elem

2009.11.07. 13:19 vincemate

30. Remember the 5th of November? — Yes we can!

Ezt tavaly ilyenkor írtam, csak valamiért nem tettem ki. Egy része már nem annyira aktuális, de mostmár inkább így hagyom. A lényeg: november 5-e a sikertelen Lőporos merényletre emlékezés ünnepe. Persze ma már nem feltétlenül 5-én tartják a megemlékezést, hanem a legközelebbi hétvégén. Úgyhogy este megyek is egy nagyobb társasággal Kenilworthbe és megnézzük az ünnepséget. Aztán majd tudósítok. De akkor most következzen a tavalyi bejegyzés kicsit rövidített változata.

 

"Vajon aznap is ilyen idő volt" – gondolkoztam, amikor valamivel 12 után sétáltam a ködben, át a városon az intézet felé. Ilyen köddel nem gyakran találkozni Budapesten, mert ez most nem az a sűrű volt, hanem egészen finom fátyolos, szinte észrevehetetlen, épp csak annyi, hogy az utca végén már kevésbé látni a karácsonyi díszítést. Mindezt azért ilyen későn, mert este fél 3-ig néztem a választási közvetítést. Pedig 11-kor már azt hittem, hogy elalszom, de aztán bekapcsoltam a BBC tévéközvetítést az interneten, és nem tudtam abbahagyni. Hihetetlen profi és látványos műsor volt, county-kra lebontott és ábrázolt adatokkal (arról, hogy mi befolyásolhatja az eredményt az adott helyen), fél óránként újabb szakértőkkel, rengeteg helyszíni tudósítóval kávézókból, kollégiumokból, az utcákról, és persze a két párt gyűléséről.

Szóval, vajon aznap is ilyen idő lehetett? Illene egy ilyen komoly összeesküvéshez és az azt követő félelemhez. Azt tudom, hogy ilyenkor, vagyis pár órával azután, hogy elfogták Guy Fawkes-ot a Parlament tervezett felrobbantásának hajnalán, már több kihallgatást is lefolytattak, és persze nem mindig csak szép szóval húzták ki a vallomásokat. Pár nap, és az összeesküvők nagyobb részét elfogták, kisebb részük harcban halt meg. Aztán 1606. elején lefolytatták a tárgyalásokat Guy Fawkes és társai bűnperében, január 31-én pedig megvolt a kivégzés is, az obligát akasztás-élvebelezés-felnégyelés kombinációban.

 

(Anarchista plakát a XX. század közepéről)

Aztán került csak sor Henry Garnetre, a Jezsuita rendfőnökre, aki állítólag tudott a merénylet-tervezetről, de a gyónási titokra hivatkozva nem hozta az illetékesek tudomására. A jezsuitákat amúgy sem kedvelték errefelé, mert arra tanították híveiket, hogy ha a saját vagy egy másik katolikus élete múlik rajta, akkor nem számít hazugságnak állításaik egy részét csak magukban kimondani, és így félrevezetni az üldözőket. Ha például megkérdezik őket, hogy tudják-e hol van Garnet, és történetesen tudják, akkor nyugodtan esküdhetnek arra, hogy nem tudják, közben magukban hozzátéve, "úgy, hogy ezt most eláruljam neked". És hát Garnet definíció szerint áruló volt, hiszen Erzsébet pápai kiátkozása óta a kontinensen felszentelt katolikus pap nem léphetett angol földre. Elég lehetetlen helyzet volt ez: aki gyakorolni akarta a katolikus vallást, az bűnözőnek számított az angol törvények szerint, ami annyiban viszont érthető, hogy a Pápa engedélyt és előzetes feloldozást adott a királynő megölésére.

Végül Garnetet is kivégezték. Azóta minden november 5-én megünneplik, hogy nem sikerült felrobbantani a parlamentet, benne a királlyal és a trónörökössel. Ez a Guy Fawkes Day, vagy a Bonfire Night, amikor tűzijátékoznak, tüzeket gyújtanak, és elégetik a Guy Fawkes-ot vagy az éppen aktuális Pápát ábrázoló bábut. Szép szokás ez, és az indulatok még mindig nem csitultak le teljesen, mint az a Garnet-ről szóló tegnapi bbc-cikkre adott kommentekből is látszik. Persze, mi is tüzijátékkal ünnepeljük, hogy sikerült forró ólmot önteni a gaz Koppány fülibe... (És itt most csak a gyengébb idegzetűek kedvéért nem másolom be azt a 16. századi leírást, ami arról szól nagy kéjjel, hogy hogy néz ki, amikor valakibe forró fémet öntenek.)

Csak egy dolog aggaszt: most hogy Colorado kékre váltott, Southparkot át kell telepíteni mondjuk Alaskába? 

3 komment

Címkék: anglia angolok amerikaiak stratford upon avon angol időjárás guy fawkes day puskaporos merénylet gundpowder plot kenilworth


A bejegyzés trackback címe:

https://hattyufalva.blog.hu/api/trackback/id/tr81755013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.07. 16:39:38

nekem küldd el az ólom a fülbe, haver idézetet, lécci.
Egyébként meg most volt a vforrvendetta a tévében. Jót szórakoztam rajta, ráadásul pont nem is volt fűtés, szóval volt okom arra, hogy ne tanuljak és tévét nézzek:)

vincemate 2009.11.08. 22:36:52

@Vizipaci: röviden: vicces módon maga a cikk is plágium, itt az eredeti: entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/stage/article6870086.ece

kissé félre van fordítva, de azért nem kérdéses az azonosság. Amúgy majd kifejtem részletesebben is.
süti beállítások módosítása